De l'hort a casa producte de proximitat
Aliments frescos i naturals

LA PICARDIA DELS MOSQUITS

REPELENT

Quan arriba la calor ens sentim alliberats. Alliberats de les inclemències del temps; fa bo i ens agrada gaudir dels moments a l’aire lliure. Però sembla que sempre hi ha d’haver quelcom que trenqui la pau i l’harmonia del moment: aquell mosquit que ronda esperant que comenci a caure el sol per sortir a fer la guitza. I no és un de sol, no…

I ja podem buscar i enginyar traves contra els mosquits, que sempre acaben trobant la manera d’arribar a les nostres cames i braços per picar-nos. Sembla que siguin més intel·ligents que nosaltres, que vagin un pas per davant nostre!

Des de VIU L’ECOLÒGIC volem donar-vos alguns consells i oferir-vos alguns productes que puguin ajudar-vos a prevenir l’astúcia d’aquests petits insectes. Evidentment, els mosquits no són més intel·ligents que nosaltres, perquè no és una qüestió d’intel·ligència sinó d’eficàcia.


PRODUCTES D’EXTERIOR CONTRA ELS MOSQUITS

Per tal de saber com podem crear un espai lliure de mosquits a les nostres terrasses i balcons cal primer de tot saber que les larves de mosquit creixen on hi ha aigua. Controlar el reg de les plantes, l’aigua estancada o les basses i piscines és fonamental per impedir la proliferació d’aquest insectes.

Algunes plantes poden ser realment beneficioses com a repel·lent de mosquits. Com per exemple, el clavell xinès taronja, la tarongina (melissa), l’alfàbrega, l’espígol, la citronel·la, el gerani llimona, la menta, la ruda, la sàlvia i la sajolida borda (hisop). O la flor elèctrica, de la qual es poden utilitzar els seus talls en aigües estancades per evitar la proliferació de larves. Aquestes plantes poden tenir diferents funcions antiparasitàries i olors fortes que allunyen els mosquits. Per això no és una mala idea incloure aquestes plantes a les terrasses. A part fer un parterre amb diverses d’aquestes plantes no només tindrà una funció repel·lent sinó que també podrem fer ús algunes d’elles a la nostra cuina, per fer fragàncies relaxants o com a calmant en cas de picades.

La flor electrica, Acmella oleracea

Difusor Thermacell, de diferents colors.

Una altra opció és el repel·lent de mosquits Thermacell. Aquest producte actua molt semblant a un encens d’exterior i és altament eficaç. Funciona amb unes pastilles que són cremades lentament, no fa cap olor perceptible i tampoc deixa anar cap fum molest. Pot arribar a protegir una zona de 20 m². El podem posar damunt o sota de la taula on estiguem tranquil·lament compartint un moment sols o amb amics i ben segur que no haurem de patir pels mosquits!

PRODUCTES D’INTERIOR CONTRA ELS MOSQUITS

Arribar a casa i saber que no estàs sol, posar-te al llit i sentir aquell soroll d’una presència que ronda esperant que t’adormis… Hi ha remeis casolans que poden ajudar-nos sense la necessitat d’haver de recórrer a productes tòxics que danyen el medi ambient i que poden ser nocius per a la nostra salut.

Els encens poden ser un bon repel·lent de mosquits, ja que aquests no suporten les olors fortes. Aquest encens ayurveda està fet de pols de neem i d’olis essencials de citronel·la i eucaliptus. És 100% natural i fa una olor agradable i acollidora.

Altres opcions poden ser les espelmes de citronel·la, els esprais d’ambient d’olis essencials o els humidificadors d’essències.

Encens ayurvedic antimosquits.

Difusor d’aromateràpia EsentialÂroms.

Aquest humidificador d’aromateràpia funciona amb ones ultrasòniques que permeten vaporitzar instantàniament l’aigua i l’oli essencial que hi hàgim posat. Produeixen una petita boira fresca i perfumada que neteja i equilibra l’ambient. És útil ja que el podem utilitzar per a diferents funcions durant el dia o les estacions de l’any. Hi haurà olis essencials que ens ajudaran a concentrar, a relaxar, a dormir, a respirar millor o com és el cas, a fer fora els mosquits de la nostra habitació.

Una bona barreja d’olis essencials seria 3 gotes d’oli essencial de llimona o menta, 5 d’oli essencial de lavanda, i 5 de citronel·la.

PRODUCTES ANTIMOSQUITS PER APLICAR AL COS

Saps perquè els mosquits piquen més a unes persones que a d’altres? Sempre ha existit aquesta idea popular que és perquè uns tenim la sang més dolça. Però és simplement pel diòxid de carboni i l’àcid làctic que traiem quan respirem o quan suem. També hi ha alguns estudis que demostren que si tens el tipus de sang 0 tindràs més probabilitats que et piqui el mosquit tigre.

Aquells productes que ens posem directament a la pell és fonamental que siguin naturals, ja que qualsevol producte que penetri a la pell, si és tòxic, pot provocar radicals lliures i oxidar les nostres cèl·lules. Així doncs, productes com ara els de la casa italiana Flora fets i pensats per protegir la nostra pell i el medi ambient són una bona opció per a tota la família. Pel fet que són aptes durant l’embaràs i són aptes per aplicar a infants. Els trobareu amb crema o esprai i porten oli d’andiroba i neem amb olis essencials 100% purs d’espígol, arbre del tè, litsea, citronel·la, gerani, menta i alfàbrega.

Spray corporal antimosquits, de la casa Flora.

Calman de picades, de la casa Flora.

Finalment, si tot i haver pres totes les mesures necessàries per evitar que ens piqui un mosquit, acabem per rebre una bona ronxa vermella i molesta podem utilitzar aquest calmant roll-on.

És un calmant que ens servirà per picades d’insectes, abelles o meduses i que està fet d’olis essencials amb acció apaivagant, anti-inflamatòria i descongestionant.