ELS VINS ANCESTRALS
Els escumosos ancestrals són vins frescos, afruitats, divertits i fàcils de beure. Són bons, i són tendència.
El vi axampanyat, i de qualitat. Deixa’t sorprendre.
Temps de lectura: 2’
Els vins ancestrals deuen el seu nom al mètode amb què eren elaborats antigament. També els podeu trobar amb la denominació Petnat – fusió de les dues paraules franceses Petillant (efervescent, escumós, espurnejant) i vi Naturelle- i serveix per indicar els vins escumosos naturals (vini frizzanti en italià). Darrerament s’ha tornat a utilitzar aquest mètode, sobretot aCatalunya, i està guanyant popularitat i reconeixement de qualitat arreu.
Diu la història que aquest sistema d’elaboració es va originar al segle XVI a Limoux, França, en un monestir benedictí, i de forma accidental. Era l’hivern, i els monjos van posar en botella un vi que creien que ja havia fermentat, però la fermentació del qual s’havia aturat degut al fred.
En arribar la primavera, la pujada de temperatures va reactivar els llevats i es va re-iniciar la fermentació. Això va produir unes bombolles a l’interior que van agradar molt als monjos. Tot i que moltes botelles van esclatar degut a la sobre-pressió, algunes van poder ser gaudides.
Molts anys més tard, al segle XVII, Dom Perignon va trobar una altra manera de poder elaborar aquests vins escumosos: el mètode tradicional o champenoise. Però això és una altra història…
EL MÈTODE ANCESTRAL
El vi s’elabora amb una sola fermentació, però en dues fases:
El most i els llevats es contenen en un dipòsit d’acer inoxidable, obert, on s’allibera CO2.
A mitja fermentació es tapa el dipòsit I en acabat s’embotella, amb la qual cosa el vi segueix fermentant a l’interior de l’ampolla, i el gas que es produeix no troba sortida i es converteix en bombolles.
MÈTODE TRADICIONAL, CHAMPENOISE O CAVA
El cava, o xampany, s’elabora amb una doble fermentació.
El most i els llevats es contenen en un dipòsit d’acer inoxidable, obert, on s’allibera CO2.
Un cop fermentat i quan el vi ja està “tranquil” s’afegeix sucre i llevats i seguidament s’embotella.
D’aquesta manera a dintre de l’ampolla es produeix una segona fermentació, independent de la primera. De la mateixa manera, el CO2 queda atrapat dins de l’ampolla i provoca les bombolles.
Bé, molt esquemàticament aquesta és la diferència entre ambdós mètodes d’elaboració de vins escumosos. El que marca la diferència és que els escumosos ancestrals no tenen sucres afegits – i també normalment sense sulfits afegits-, el grau d’alcohol acostuma ser més baix -entre 5 i 10º- i la bombolla és més fina. Ideal per a aperitius, postres, rissottos, pizzes…
CARACTERÍSTIQUES:
Bombolles més fines
Més afruitat
Menys alcohol
Sense sucres afegits
Més divertit
Més fàcil de beure (Grau d’acceptació major)